Biefstuk met kruidenboter
2 takjes basilicum, dille, dragon en peterselie, 4 salieblaadjes, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 1/2 theelepel zout, 60 g zachte boter, 4 biefstukjes van de haas, 1 eetlepel gekleurde peperkorrels, 2 eetlepels olie
De kruiden wassen, droogslaan en fijnsnijden. Het sjalotje en de knoflook schoonmaken. Het sjalotje fijnraspen, de knoflook grof hakken, met zout bestrooien en platdrukken. De boter in een schaaltje tot crème roeren, kruiden, sjalotje en knoflook erdoor mengen. In een spuitzak doen en in de koelkast iets op laten stijven. De peperkorrels grof malen en de filets daarmee inwrijven. De olie in een koekenpan sterk verhitten en de biefstukjes aan beide kanten 1 min. flink bakken, zodat de poriën snel dichtgaan. De biefstukjes draaien zonder erin te prikken. Flink bestrooien met zout en peper. Het vuur lager zetten en de biefstukjes aan beide kanten in nog eens 2-3 min. tot de gewenste mate van gaarheid bakken. De biefstukjes op borden leggen en elk met een toefje kruidenboter garneren.

Serveren: Aardappelrösti en in boter gesauteerde broccoli of gegrilde tomaten passen hier goed bij. Serveer er een stevige rode wijn bij.

De vier maten van gaarheid zijn 'rare' (zeer rood), 'medium rare' (rood), 'medium' (half doorbakken) en 'well-done' (doorbakken). In het beschreven recept heeft de gaartijd betrekking op een goed doorbakken biefstukje van + 125 g. De mate van gaarheid kunt u grofweg bepalen met de 'duimenproef: voelt de steak overal slap en week aan, dan is deze rauw. Geeft het vlees in het midden nog mee, maar is het niet meer week en voelt het naar de rand toe steeds steviger aan, dan is het 'medium'. Een volledig gare biefstuk geeft bij indrukken nog maar een klein beetje mee.
 
Bijpassende wijnen: 5

Appellation ControléeGebiedKleur
BergeracBergeracrood
Côtes de BergeracBergeracrood
PécharmantBergeracrood
BordeauxBordeauxrood
PauillacBordeauxrood© 2005 - 2017 by Wijndatabase.nl